logo viri galilaei Viri Galilaei Curriculum

 

In 1976 stichtte Bernard Deheegher het Gregoriaans Koor Cum Jubilo. De voorbije jaren kon het koor rekenen op een ruime binnenlandse en buitenlandse belangstelling. Optredens in de kathedralen van Gent, Brussel, Aachen, Keulen, Regensburg, Straatsburg, Reims, Metz, Cremona, enz… zijn hier het ontegensprekelijke bewijs van. Net als de verschillende CD’s die reeds werden opgenomen met als thema “Pasen” en “In Paradisum”.
Optredens voor Radio en TV waren een bevestiging van deze erkenning, met als kers op de taart het verzorgen van de Gregoriaans gezangen bij de zaligverklaring van Pater Damiaan door Z.H. Paus Johannes Paulus II op Pinksteren 1995.

Enkele jaren terug werd besloten om de bestaande dames- en herenschola elk zijn eigen muzikale weg te laten gaan. Dit om de eigen semiologische interpretatie van het Gregoriaans door beide schola’s de nodige ademruimte te geven. Hieruit ontstond de herenschola Viri Galilaei.


groepsfoto

De Herenschola Viri Galilaei staat onder leiding van dirigent Wim Orbie, die er de voorbije jaren in slaagde de schola tot een hoger muzikaal niveau te verheffen en dit met het nodige respect voor de semiologie (oude handschriften). Op het orgel wordt de schola begeleid door Dhr. Bart Devos.
Tevens kan de schola rekenen op een sterke dynamiek en dit zowel bij de jongere als bij de oudere leden. De 3 pijlers van de schola worden steeds hoog in het vaandel gedragen: spiritualiteit, muzikaliteit en groepsgeest.

 


De schola Viri Galilaei wil ook het verband leggen tussen het Gregoriaans en de vroege polyfonie. Met deze aanpak wil de Herenschola het Gregoriaans in een bredere context plaatsen en zijn puurheid laten ontdekken door een breder publiek. Gregoriaans is tenslotte de fundering van alle latere polyfonische muziek en nog steeds een bron van inspiratie en meditatie.